onsdag 24 augusti 2016

Myskoxe och björn

För ett tag sedan åkte Måns o jag en tur till vår stuga i Lofsdalen. Avsikten var att vi skulle fota både myskoxe och björn.

På vägen upp såg vi denna ormvråk vid sidan av vägen. Det var första gången jag lyckade fota en ormvråk.




Lite längre norrut körde vi förbi Städjan. Detta fjäll besteg jag för ca 55 år sedan med mina föräldrar.




När vi kom fram till Lofsdalen blev vi varse om att vi var inne i björnmarker.




Detta är vår stuga i Lofsdalen. Den har vi haft sedan 1979 och den är fortfarande väl bibehållen.



En promenad ner till Lofsdalssjön var obligatorisk.



Tidigt upp på söndagsmorgonen för en tur till myskoxarna. Vi hade bokat in en guidning kl 10. PÅ vägen dit såg vi dessa renarna.



Sen var det dags att besöka myskoxarna.






På vägen hem stannade vi vid en liten å som rann nära vägen och fick några fina bilder med lång exponering.




Nästa dag åkte vi iväg till Fulufjället och närmare bestämt för att fota Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Vi fick några fina bilder där.













På kvällen var det så dags att åka till björngömslet. Guiden mötte upp vid Karins Sportbod i Lofsdalen kl 17 och vi åkte iväg långt ut i skogen till ett hus som man hade byggt för det här ändamälet.




Vi riggade upp våra kameror och började vänta på att björnarna skulle dyka upp. Det var utlagt mat ca 75 m från stugan, så vi skulle få se björnarna på nära håll.
Tiden gick och inga björnar dök upp. Det var bara korpar, nötskrikor och lavskrikor som var och smakade på godbitarna.
















Ljuset började försvinna och vi var nära att ge upp. Då dök det plötsligt upp en ungbjörn.



Efter en stund kom det två björnar till.
















Det var en fantasktisk upplevelse att få se vilda  björnar på så nära håll. Vi kommer säkert att göra fler besök i detta björngömsle.


torsdag 11 augusti 2016

Hägerjakt på Amundön

Åter hemma i Göteborg var det dags att försöka ta en bra hägerbild. Därför var jag nere vid Amundön strax efter kl 6 i morse, eftersom hägern då brukar stå vid bron till Lilla Amundön. Tyvärr var det någon annan fototokig (Måns) som redan hade varit där och skrämt iväg hägern till andra sidan kanalen. Därför blev det bara några dåliga bilder på avstånd samt en flyende häger.





Borta vid hästhagen stod det tre hägrar och solade sig i morgonsolen men när vi närmade oss flög de givetvis iväg. Precis som vanligt. Det är jättesvårt att komma nära dem.



Måns o jag gjorde ett nytt försök i eftermiddags. Vi såg en häger borta vid hästhagen och smög oss försiktigt närmare.
Den här gången lyckade vi komma något närmre. För första gången fick jag se när hägern fångade fisk och jag lyckades faktiskt få några bilder på den med fisk i munnen. Faktiskt några av de bästa hägerbilder jag tagit. Så idag är jag lite nöjd med bilderna. Här är en liten svit på denna fina upplevelse.











I morgon bitti blir det nytt försök att komma  närmre hägern.




måndag 8 augusti 2016

Storm på Stånge Huvud

Idag blåser det rejält här i Sivik. Därför kände jag mig tvungen att åka ut till Stånge Huvud för att försöka fånga stormens styrka. Årets stormbilder därifrån blev inte lika bra som de från förra året. Här är i alla fall årets stormbilder.











Fortsatt jakt på en bra tornfalksbild

I går söndag satt jag beredd och väntade på att tornfalken skulle dyka upp, men den kom aldrig. Jag fick nöja mig med några bilder på en Ängspiplärka med unge.

Ängspiplärka


Ängspiplärka unge
































Idag måndag råkade jag få syn på tornfalken mellan skurarna från min altan. Det var långt avstånd tyvärr men det blev några hyggliga bilder. När skall jag få till en pangbild. Har bara några dagar kvar här uppe i Sivik. Åker hem på torsdag så det blir inte så många chanser till i år.

Tornfalk
















Tornfalk



lördag 6 augusti 2016

Punktlig tornfalk

Varje dag vid 11-tiden dyker tornfalken upp ovanför berget. Den brukar uppehålla sig där ca 1/2 - 1 timma. Då gäller det att vara beredd med kameran om man vill ha en bra bild. Idag gick jag upp på berget för att komma närmre och således få större chans att få en bättre bild. Men jag tycker inte resultatet blev så mycket bättre. Nu har jag fått sällskap av Måns också och han tog några bilder på tornfalken från samma position som jag hade. Tycker hans bilder blev bättre. Man börjar tvivla på sin förmåga som fotograf. Vi har likadana kameror men olika objektiv. Hans är mycket billigare än mitt men ger ändå väldigt skarpa o bra bilder. Är det fel på mig som fotograf eller är det objektivet det är fel på? Vi får väl utvärdera lite till. Tornfalken är nog tillbaka i morgon också och då skall jag vara beredd.
Här är mina bästa bilder från idag.






Rätt som det var kom denna lilla fågel och slog sig ner en liten bit från oss. Tror att det är en stenskvätta.



torsdag 4 augusti 2016

Tornfalken tillbaka

Förra året såg jag en tornfalk här i Sivik och fick en hygglig bild på den. Nu har jag spanat efter den varje dag i sommar och idag såg jag den igen (2 st faktiskt). Tyvärr var den på alltför långt avstånd även för mitt 420 mm-objektiv för att det skulle bli en bra bild. Så här blev det i alla fall.



Jag gick ut i kväll och spanade efter tornfalken men det var bara några gråtrutar framme och som poserade fint framför kameran.



tisdag 2 augusti 2016

Ännu mer krabbfiske

Det är tur barnen har krabbfisket att sysselsätta sig med. Här är lite bilder från dagens krabbfiske.
Det är roligt att se Pontus utveckling som krabbfiskare. Nu fixar han det alldeles själv och kan visa sin lillasyster hur det går till. Ellen har också blivit jätteduktig. Tränar man varje dag så blir det ju resultat.