onsdag 24 augusti 2016

Myskoxe och björn

För ett tag sedan åkte Måns o jag en tur till vår stuga i Lofsdalen. Avsikten var att vi skulle fota både myskoxe och björn.

På vägen upp såg vi denna ormvråk vid sidan av vägen. Det var första gången jag lyckade fota en ormvråk.
Lite längre norrut körde vi förbi Städjan. Detta fjäll besteg jag för ca 55 år sedan med mina föräldrar.
När vi kom fram till Lofsdalen blev vi varse om att vi var inne i björnmarker.
Detta är vår stuga i Lofsdalen. Den har vi haft sedan 1979 och den är fortfarande väl bibehållen.En promenad ner till Lofsdalssjön var obligatorisk.Tidigt upp på söndagsmorgonen för en tur till myskoxarna. Vi hade bokat in en guidning kl 10. PÅ vägen dit såg vi dessa renarna.Sen var det dags att besöka myskoxarna.


På vägen hem stanna vi vi en liten å som rann nära vägen och fick några fina bilder med lång exponering.
Nästa dag åkte vi iväg till Fulufjället och närmare bestämt för att fota Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Vi fick några fina bilder där.

På kvällen var det så dags att åka till björngömslet. Guiden mötte upp vid Karins Sportbod i Lofsdalen kl 17 och vi åkte iväg långt ut i skogen till ett hus som man hade byggt för det här ändamälet.
Vi riggade upp våra kameror och började vänta på att björnarna skulle dyka upp. Det var utlagt mat ca 75 m från stugan, så vi skulle få se björnarna på nära håll.
Tiden gick och inga björnar dök upp. Det var bara korpar, nötskrikor och lavskrikor som var och smakade på godbitarna.
Ljuset började försvinna och vi var nära att ge upp. Då dök det plötsligt upp en ungbjörn.Efter en stund kom det två björnar till.
Det var en fantasktisk upplevelse att få se vilda  björnar på så nära håll. Vi kommer säkert att göra fler besök i detta björngömsle.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar